AENEMICA

Barikada Review

BARIKADA REVIEW

English Version

Dragutin Matošević

Njemački bend Aenemica osnovan je oktobra 2012. godine. Prije njegovog formiranja, svi članovi su već svirali u raznim bendovima. Imajući bogata i razna iskustva, odlučili su da se udruže i da kreiraju fleksibilniji, melodičniji i interesantniji muzički stil. Time se muzički stilovi širokog spektra i osjećaju u njihovoj muzici. Osjećajni vokal i tekstovi, svjesno su rađeni da pobude emocije kod slušatelja. Album, “Empty Inside”, njihovo je prvo izdanje.

Aenemica su – Daniel Stendera – vodeći vokali ; David Vemmer – ritam gitara ; Fabio Alessio – vodeća gitara ; Dima Friesen – bass gitara ; John Sternberg – bubnjevi.

Osjećanja kao što su strah, bol, tjeskoba, tuga, usamljenost, duševna praznina… glavna su okosnica tekstova pjesama na albumu, primjerenog mu i naziva, “Empty Inside”. Adekvatna tim osjećanjima je i muzika na albumu – strogo je u službi ispjevanog teksta. Članovi njemačkog benda Aenemica, uspješno se nose sa tim ne tako lakim zadatkom – vjerno nam dočaravaju svoje osjećaje. To mogu zahvaliti svom bogatom pređašnjem sviračkom iskustvu.

Upravo zbog svoje tmurne atmosfere, album je težak za slušanje. Ako od muzike tražite zabavu, zaobiđite ovaj album. Ako od muzike tražite nešto više – emociju, odličnu interpretaciju, posvećenost ideji – na dobrom ste mjestu.